Termini za Zapadni Balkan (nekvalifikovana radna snaga)

U sistemu za zakazivanje termina Ambasade se od početka jula može registrovati u svrhu dodjele termina za podnošenje zahtjeva za izdavanje vize u svrhu zapošljavanja prema novom Pravilu za Zapadni Balkan shodno članu 26. II Pravilnika o zapošljavanju (BeschV). Svakog mjeseca će lista čekanja na termin biti oslobođena za naredni mjesec. Molimo da uzmete u obzir da se u slučaju velike potražnje za terminima eventualno neće moći registrovati sve zainteresovane osobe za isti mjesec. U tom slučaju ćete narednog mjeseca ponovo imati mogućnost da se registrujete. Registraciju termina možete izvršiti u sljedećim vremenskim intervalima:

  • od ponedjeljka do četvrtka između 09:30 i 16:30 sati kao i
  • petkom od 09:30 do 13:00 sati.

Molimo da se za termin registrujete tek nakon što prikupite svu potrebnu dokumentaciju za zahtjev za izdavanje vize.

Nepotpuna dokumentacija može dovesti do odbijanja Vašeg zahtjeva. Pregled o potrebnoj dokumentaciji možete naći na sljedećem linku:

https://sarajewo.diplo.de/blob/2303784/99052866d1f5bd46009195ed21612053/merkblatt—26-ii—allgemein–ab-01-03-2020–data.pdf

Ukoliko ne možete da izvršite registraciju za termin, onda se nalazite izvan gore navedenih vremenskih intervala ili je već dosegnut maksimalan broj termina za registraciju za naredni mjesec.

Nakon što se registrujete na listi za čekanje na termin, Vi ćete putem automatiziranog e-maila zaprimiti potvrdu o broju Vaše registracije. Čim za Vas bude slobodan termin, Vi ćete 2 sedmice unaprijed zaprimiti drugi e-mail s datumom i vremenom Vašeg termina. Molimo da se prijavite s Vašom ličnom e-mail-adresom i da osigurate da ćete zaprimiti naše e-mailove, jer se komunikacija odvija isključivo putem e-maila. Stoga Vas molimo da redovno provjeravate Vaš junk/spam folder i njegove postavke. U protivnom, rizikujete da ne dobijete obavijesti i da na taj način izgubite termin koji Vam je Ambasada dodijelila. To bi bila Vaša isključiva odgovornost.

Molimo da uzmete u obzir da će nepotpuni ili netačni podaci prilikom Vaše registracije dovesti do toga da će Vam biti zabranjen ulazak u odjel za vize. Posebno ime i prezime, datum rođenja kao i broj pasoša moraju biti ispravni i u potpunosti se podudarati s Vašim aktuelno važećim dokumentima. One podatke koje ste naveli prilikom registracije naknadno nećete moći ispraviti, već ćete morati stornirati Vašu registraciju i potom se ponovo registrovati uz navođenje ispravnih podataka.

Željeni termini, za koje je registracija izvršena za vrijeme važenja dosadašnjeg  Pravila za Zapadni Balkan, ne mogu više biti uzeti u obzir. To važi i za one termine koji su bili već dodijeljeni sa konkretnim datumom i vremenom, no nisu mogli biti realizovani radi zatvaranja odjela za vize zbog korone.

Podijeli